Fortsæt til hovedindholdet
10. december 2013

Alle kender juleevangeliet

92 pct. af danskerne kender historien om Jesus, der blev født i Betlehem julenat.

Vi kender historien fra folkeskolen, juleafslutninger eller gudstjenesten juleaften. Nu nærmer julen sig, og vi skal snart høre fortællingen om Maria, Josef, jesusbarnet, englene og hyrderne på marken igen.

Ny undersøgelse fra Center for Kirkeforskning og Bibelselskabet viser, at 92 pct. af danskerne kender juleevangeliet. Og når tallet er så højt, så hænger det sammen med, at den klassiske julefortælling er en del af dansk kultur og findes i mange forskellige former og udgaver i bl.a. populærkulturen.

- Dele af fortællingen cirkulerer rundt i samfundet. Der findes masser af ultrakorte henvisninger i tv-serier, reklamer, billeder og i litteratur og film. Vi genkender de afgørende passager i fortællingen, så vi føler, vi kender den, selvom vi ikke nødvendigvis kender evangelierne som helhed, siger Laura Feldt, lektor i religionsstudier ved Institut for Historie ved Syddansk Universitet.

Der findes masser af henvisninger til evangeliet i julesange og salmer, som mange møder allerede som børn. Historien er gentaget i forskellige formater med små twists og drejninger. Det er den måde, vi typisk omgås med fortællinger, forklarer Laura Feldt, og nævner julekrybben som endnu et eksempel.

En elementært god historie

Det er dog ikke kun gentagelserne, der er årsag til, at julehistorien er kendt blandt danskerne.

- Helt elementært er det en god historie om, at et mirakel kan ske, siger Svend Erik Larsen, professor i litteraturhistorie ved Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet.

- Fortællinger er i det hele taget gode til at fange folk. Budskaberne i Bibelen kan være abstrakte og paradoksale. Juleevangeliet er et godt eksempel på, at en umulig historie bliver fantastisk stærk i fortællingen. Den anbringer mennesker i tid og rum, hvor de handler med hinanden.

Samtidig er fortællingen et kulturelt redskab til at finde identitet i fællesskab, og det gælder ikke kun for juleevangeliet, men for Bibelen i det hele taget.

- Bibelen er et af de stærke religiøse skrifter, der bruger fortællingen til at få et budskab igennem, siger Svend Erik Larsen.

Fakta 

  • Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet i samarbejde med Bibelselskabet. Der er i alt gennemført 1005 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år i perioden 25. - 30. marts 2013

Af Camilla Hartmann