15 studenterpræster er klar til at tage imod nye studerende
Ensomhed, utilstrækkelighed og perfektionisme er svære følelser, som mange studerende kæmper med. Studenterpræsterne hjælper studerende med studielivets udfordringer.
Lars Ulrick Lousdal
At begynde som studerende er en stor livsomvæltning. Når omkring 65.000 nye studerende starter på en videregående uddannelse går de fra et sted i livet til et andet. Mange flytter fra land til by. Fra mors hjemmelavede mad til pasta med ketchup. Fra trygge rammer til ukendte omgivelser.
Jens Munk er studenterpræst på Aarhus Universitet. Han har igennem mange år mødt utallige studerende, der oplever det nye livskapitel som en stor udfordring.
- Det kan skabe forvirring at starte på et nyt studie, fordi strukturen er løsere end på gymnasiet. Mange flytter til et helt nyt sted og skal skabe sig en ny tilværelse. Det kan både medføre ensomhed og stress, fortæller Jens Munk.
LÆS MERE: Tidspres gør starten svær for de nye studerende
Stop søgningen efter det perfekte
I dag er der en kultur, hvor mange ønsker at fremstå som perfekte. Det gælder både på Facebook og i den virkelige verden.
I mødet med de nye studiekammerater begynder mange unge at lede efter fejl ved sig selv. Er jeg smuk nok? Er jeg social nok? Er jeg klog nok?
Denne søgen efter det perfekte, får mange til at føle sig utilstrækkelige, vurderer Jens Munk.
- Facebook illustrerer det meget godt. Vi vælger det billede, hvor vi ser bedst ud. Vi vælger den fortælling om os selv, hvor vi tager os allerbedst ud. Samtidigt er der jo en anden side, hvor vi er ensomme og har problemer, som vi kun går med selv, siger Jens Munk.
Den konkurrencementalitet kan være svær for det enkelte menneske. Studenterpræsten arbejder derfor med at lære studerende, at de er gode nok, som de er.
- Mange af mine samtaler med studerende handler om at lære at nøjes med at være sig selv. Den evne er vigtig for at blive til noget her i livet. Det er en god dannelsesproces, siger Jens Munk.
LÆS MERE om studenterpræsternes opgaver og se video
Gode råd til nye studerende
Studenterpræsterne er ansatte til at lytte og tale om de udfordringer, som studerende møder under studietiden. De laver løbende arrangementer, og det er for det meste gratis at deltage.
Jens Munk har nogle gode råd til unge, der starter på et nyt studie.
- Det er vigtigt at se studielivet som en helhed. Det er sundt at have fritidsinteresser ved siden af studiet. Det allervigtigste er at tage del i det sociale fællesskab, så det bliver et sammenhold frem for en konkurrence. Alle vinder ved at hjælpe og støtte hinanden.
FAKTA om studenterpræsterne
- Studenterpræster hjælper alle studerende.
- Studenterpræster har fuld tavshedspligt og fører ikke journal ligesom en psykolog.
- Man behøver ikke at være kristen for at henvende sig til studenterpræsterne.
- Samtalerne med studenterpræsterne er gratis.
- Der er 15 studenterpræster i Danmark.