Fortsæt til hovedindholdet
Herrens Veje

Ti facts om 'Herrens Veje'

Hvad vil det sige at hælde malurt i bægeret? Hvad er en åbenbaring? Hvordan er det nu lige med et familiegravsted? Her får du ti facts om sjette afsnit af 'Herrens Veje'.

Tryk på pilen i billedgalleriet herunder for at se alle ti facts.

1. Hvad er malurten et symbol på?

I sjette afsnit af 'Herrens Veje' ser vi den nye graver Jens servere hjemmelavet absint med malurt og alrunerod til det, der bliver en meget vild personalefest.

Absint er særlig kendt fra det franske boheme-liv i slutningen af 1800-tallet. Drikken har en meget stærk alkoholprocent og indeholder forskellige urter, blandt andet malurt, der indeholder stoffet thujon, som kan gøre folk blinde og sindssyge. Mængden af thujon i absint er lovmæssigt reguleret i dag.

Alrunerod er ikke ligeså almindelig at tilføje absint, men det har ikke holdt graver-Jens tilbage. Alrune indeholder meget giftige alkaloider, der kan fremkalde hallucinationer og er i store mængder dødbringende, da de lammer åndedrætscentret.

Udtrykket 'at hælde malurt i bægeret' betyder at gøre noget, der ødelægger eller dæmper en god stemning eller udvikling.

Inden Jesus bliver korsfæstet, fik han vin at drikke blandet med malurt, som han dog ikke ville drikke. Det kan du læse om i Matt. 27,34

Foto: Tine Harden, DR

2. Hvorfra stammer afsnittets titel ’Min Gud! Min Gud! Hvorfor har du forladt mig?’?

Titlen på sjette afsnit af ’Herrens Veje’ er ’Min Gud! Min Gud! Hvorfor har du forladt mig’.

Det er et citat fra Salmernes Bog, kapitel 22 i Det Gamle Testamente, der er en såkaldt klagesalme. Jesus råbte spørgsmålet ud langfredag, da han hang på korset ifølge Matthæusevangeliet kap. 27,46 og Markusevangeliet kap. 15,34.

At Jesus bruger netop disse ord, opfattes som et stærkt udtryk for, hvor menneskelig han er. Og hvor solidarisk Gud er med mennesket, fordi han gennem sin søn deler den dybeste fortvivlelse. Har man fortsættelsen af Salme 22 i tankerne, kan ordene også rumme et håb. Salme 22 begynder nemlig med det fortvivlede spørgsmål til Gud: Hvorfor har du forladt mig? Men læser man hele salmen, ender den med de fortrøstningsfulde ord: ’Du (Gud, red.) har svaret mig' og 'Han (Gud, red.) greb ind’.

Foto: Tine Harden, DR 

3. Tror mange i Jerusalem virkelig, at de er Jesus?

I sjette afsnit fortæller August Krogh psykiateren, at der altid er patienter på psykiatrisk hospital i Jerusalem, som tror, de er Jesus.

Det er faktisk ganske rigtigt. Hvert år bliver mere end 40 turister ramt af det såkaldte Jerusalem-syndrom.

Det er oftest kristne, der ikke har haft psykiske lidelser før, som kommer til Israel for at opleve højdepunkterne i Jesus´ liv på nært hold.

Jerusalem-syndromet er en slags psykotisk tilstand, hvor personer pludselig tror, de befinder sig midt i den bibelske historie og selv er en af hovedpersonerne. For mænd drejer det sig ofte om, at de tror, de er Jesus, Moses eller Johannes Døberen, hvorimod kvinder næsten altid tror, de er Jomfru Maria.

I Jerusalem er der psykiatriske klinikker, som har ekspertise i at behandle syndromet. Psykosen fortager sig som regel helt efter et par uger, eller efter at den ramte er blevet transporteret væk fra området.

Jerusalem-syndromet er i øvrigt i familie med Firenze-syndromet, hvor den ramte  pludselig tror, vedkommende er en berømt maler.

Læs mere om Jerusalem-syndromet i Kristeligt Dagblad.

Foto: Wikimedia Commons.

4. Hvad vil det sige at få en åbenbaring?

I sjette afsnit af ’Herrens Veje’ fortæller August sin psykiater, at en engel engang har åbenbaret sig for ham under et ophold i Jerusalem.

En åbenbaring er en erfaring af, at Gud viser sig eller giver sig til kende over for mennesket. Det bruges generelt om et religiøst eller guddommeligt syn, hvor et menneske kommer i kontakt med noget overnaturligt. I folkekirken og andre luthersk-evangeliske kirker bruges det især om det at Gud viser sig for mennesket gennem Jesus. Når et menneske får tro af at læse i Bibelen eller høre forkyndelsen - det levende ord - kaldes det også en åbenbaring.

5. Hvordan er det nu lige med den brændende busk?

I sjette afsnit af ’Herrens Veje’ ser vi, at en busk på kirkegården står i flammer.

Det vækker associationer til 2. Mosebog, kapitel 3

Her åbenbarer Gud sig for Moses i en brændende tornebusk og befaler ham at lede israelitterne ud af Egypten. 

Moses spørger, hvem han taler med, og i 2. Mos, 3,12 står der:
Gud svarede Moses: 'Jeg er den, jeg er!' Og han sagde: 'Sådan skal du sige til israelitterne: Jeg Er har sendt mig til jer.'

6. Hvad er et familiegravsted?

I sjette afsnit af ’Herrens Veje’ ser vi, at Johannes lægger en blomst på familien Kroghs familiegravsted på kirkegården.

Et familiegravsted er et gravsted for ægtepar og deres efterkommere.
I slutningen af 1800-tallet var det almindeligt at have store familiegravsteder på mellem fire og tyve kistepladser. I dag er størrelsen på et familiegravsted indskrænket til højst tre kistepladser.

LÆS MERE om gravsteder her

7. Hvordan er det nu, fortællingen om Sodoma og Gomorra lyder?

I sjette afsnit hører vi om 'Lottes pose', der blandt andet rummer spørgsmål om skyld og straf. Her fortæller præsten Lotte, at hendes konfirmander er meget optagede af fortællingen om Sodoma og Gomorra.

I 1. Mosebog fortælles det, at Gud mener, at synden er så stor i byerne Sodoma og Gomorra, at de skal udslettes. Lot får dog lov til at flygte med familien. Men under flugten kigger hans kone tilbage og bliver til en saltstøtte.

Læs om ødelæggelsen af Sodoma og Gomorra i 1. Mos kapitel 18 samt 1. Mos kapitel 19.

I dag bliver Sodoma og Gomorra brugt som billeder på kaos og ødelæggelse.

Maleri: Gustave Doré, Wikimedia Commons

8. Hvad er historien bag salmen ’Hil dig frelser og forsoner’?

I sjette afsnit af ’Herrens Veje’ ser vi, at familien Krogh synger salmen ’Hil dig frelser og forsoner’ før påskefrokosten.

'Hil dig frelser og forsoner' er nummer 192 i Salmebogen, og salmen er skrevet af N.F.S Grundtvig i 1837 og beskriver Jesus' korsdød som en kærlighedsgave til mennesket, blandt andet i vers 3:

'Kærligheden, hjertegløden
stærkere var her end døden;
heller giver du end tager,
ene derfor dig behager
korsets død i vores sted.'

I virkeligheden er det en gendigtning af en middelalderlig bøn, der blev nedfældet af den belgiske munk Arnulf fra Louvain i årene omkring 1250.

Bønnen er henvendt til den korsfæstede Jesus Kristus, der bliver hyldet som den guddommelige frelser.

I dag er salmen blandt de mest populære, fx som konfirmationssalme. 

LYT til salmen her

9. Hvad skete der palmesøndag?

I sjette afsnit af ’Herrens Veje’ ser vi Johannes Krogh prædike i en fyldt kirke til palmesøndag, og at kirken er smukt pyntet med palmeblade.

Palmesøndag er indledningen til påskeugen. Det var på palmesøndag, at Jesus red ind i Jerusalem på et æsel og blev modtaget som en konge af folket. De lagde deres kapper ud på vejen og viftede med palmeblade for at hylde ham.

Læs mere om palmesøndag her

10. Hvem kan de to nøgne mennesker i afsnit 6 symbolisere?

I slutningen af sjette afsnit af ’Herrens Veje’ ser vi, at to af deltagerne til personalefesten står nøgne sammen og betragter den brændende busk i præstegårdens baghave.

Det leder tankerne hen på historien om Adam og Eva, som var de første mennesker. De fleste kender historien fra skabelsesberetningen i Første Mosebog i Det Gamle Testamente, som fortæller, at Adam og Eva var nøgne indtil syndefaldet. Da de havde spist af frugten fra kundskabens træ, så de pludselig, at de var nøgne og skammede sig over det.

Adam betyder ’menneske’, og Eva betyder ’den livgivende’.

Læs mere om skabelsesberetningen her

Herrens Veje

  • Et familiedrama om det moderne menneskes tro og tvivl.
  • TV-serien handler om en præstefamilie, om fædre og sønner, om forventninger, kærlighed og konflikter i en familie, hvor de hver især udfordres i deres personlige tro.
  • Sæson 1 består af 10 afsnit og har premiere på DR1 søndag den 24. september 2017.
  • Der er også planlagt en sæson 2 til efteråret 2018.

LÆS ALLE artikler og interviews om 'Herrens Veje' her.


LÆS OGSÅ:

Ti facts om første afsnit af 'Herrens Veje'

Ti facts om andet afsnit af 'Herrens Veje'

Ti facts om tredje afsnit af 'Herrens Veje'

Ti facts om fjerde afsnit af 'Herrens Veje'

Ti facts om femte afsnit af 'Herrens Veje'