Hvorfor spiser vi and Mortensaften? Og hvem er den Morten, som dagen har navn efter? Oprindeligt var andestegen en gås. Og Morten hed i virkeligheden Martin. Morten er nemlig en gammel fordanskning af navnet Martin. Han var biskop i den franske by Tours, og hans katolske helgendag er den 11. november. Aftenen inden kaldes derfor Mortensaften. Og vi spiser and, fordi en flok gæs afslørede hans gemmested.
Fra hær til missionær
Historien om Martin af Tours begynder i 316, hvor han menes at være født som søn af en romersk tribun. Som 15-årig gik han ind i den romerske hær, men da han som 18-årig blev kristen, forlod han hæren for at blive missionær i stedet. Senere blev han udnævnt til biskop i Tours, og døde i 397 på en missionsrejse. I 659 blev han ophøjet til katolsk helgen som den første, der ikke også havde lidt martyrdøden.
Legenden om gåsestien
Der findes flere legender om Martin af Tours. Den mest berømte er den, som også forbinder ham med den Mortensaften, som vi fejrer i dag.
Da Martin var en ydmyg mand, var han ikke interesseret i forfremmelse. Så selv da alle pegede på den vellidte Martin, da der skulle vælges en ny biskop i byen Tours, gjorde han alt, hvad han kunne for at undgå det. Da man kom for at indsætte ham som biskop, gemte han sig derfor i en gåsesti. Men da gæssene begyndte at skræppe og larme, blev han opdaget og trukket ud af sit skjul. Modvilligt blev han derfor tvunget til bispesædet, og angiveligt udnyttede han sin nye stilling til at hævne sig over selvsamme dyr, der havde afsløret hans skjulested. Derfor opfordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås.
En anden version fortæller, at selv gæssene ønskede den gode Martin som biskop og derfor røbede hans gemmested.
Fra gås til and
Martinsgåsen kender man fra en beretning helt tilbage fra 1500-tallets Köln, hvor fuglen serveres sprødstegt med æbler, rosiner og kastanjer. Måltidet nævnes første gang på tryk i Danmark i år 1616, men vi ved, at man allerede i middelalderen har spist Mortensgås på landet. Her i landet skiftede man dog efterhånden den både store og dyre gås ud med den mindre og billigere and.
Flere kirker rundt omkring i landet inviterer til middag Mortensaften den 10. november. Se i Kirkekalenderen, om din lokale kirke holder Mortensaften.