Skagens turister får egen præst
I Nordjylland er der 7,4 millioner overnatninger i feriehuse, på hoteller og campingpladser hvert år. Det har Aalborg Stift taget konsekvensen af og har nu ansat en sommerlandspræst med særligt fokus på turisterne.
Astrid Højbjerg
Det er ikke kun barer, strande og museer, der oplever en ekstra søgning, når millioner af turister indtager Nordjylland hver sommer.
Også kirkerne mærker en øget tilstrømning, og derfor har Skagen netop fået sin egen sommerlandspræst. Præstens opgave bliver at igangsætte initiativer over for fritidsvendelboer og turister, primært i Skagensområdet, men i højsommeren også i Lyngså/Sæbyområdet.
Åbne for det eksistentielle
Provst i Frederikshavn Provsti, Viggo Ernst Thomsen, ser et stort behov for, at områdets turister får sin egen præst.
- Mange af dem er mere åbne over for det eksistentielle og livets merbetydning, når de er på ferie, end når de løber i trædemøllen derhjemme. Og de går dermed oftere i kirke i deres ferie, fortæller provsten til aalborgstift.dk.
Allerede nu er der et væld af kirkelige tilbud til turister i Frederikshavn Provsti: Velbesøgte gudstjenester ved Den tilsandede Kirke, børnefestival, kirkecafé, St. Laurentius-vandring, morgensang, meditation i kirken, havnegudstjeneste i Voerså og en lang række koncerter.
Du kan læse mere om sommer-kirken i Skagen her.
Turist-præster flere steder
Skagen er ikke det eneste ferieområde, som nu har sin egen turist-præst.
Nykøbing Falsters studenterpræst er gadepræst i Marielyst om sommeren, og ved Blåvandshuk på den jyske vestkyst er præst Peter Gjelstrup sognepræst med en fjerdedel af sin stilling afsat til områdets mange danske og tyske turister.
- Turisterne bliver også syge, de føder også børn, og de også bliver syge og oplever at miste, så de skal selvfølgelig have kirkelig betjening, siger han til folkekirken.dk
Stærk tilknytning til området
I år kommer feriegæsterne blandt andet til at kunne opleve naturvandringer med andagt, gudstjenester på stranden og i klitterne og morgensang, når de tilbringer sommeren på den jyske vestkyst.
Og mon ikke der også bliver en vielse eller en dåb i kirken ved kysten.
- Der er rigtig mange slægtssommerhuse langs vestkysten, som er gået i arv mellem generationer. Mange føler en stærk tilknytning til området, og derfor ønsker nogle at få deres børn døbt eller at blive viet hernede, selv om de bor udenbys, fortæller præst Peter Gjelstrup.