Kristne og muslimer forebygger religionskrig
På lørdag fejrer kristne og muslimske ledere ti år med samtaler og relationer. Det er en måde at forebygge religionskrig på, forklarer generalsekretær Kåre Schelde Christensen.
Dorthe Wolff
Når Kristent-Muslimsk Samtaleforum (KMS) på lørdag afholder konference med deltagelse fra både kristne og muslimske ledere, kan de religiøse overhoveder se tilbage på ti års samtale. Samtalen begyndte under Muhammedkrisen i 2006, da man i Folkekirke og Religionsmøde blev opmærksom på et behov. Dels var landets muslimske miljøer præget af stor usikkerhed, da man helt basalt havde vanskeligt ved at tolke, hvad der skete. Dels havde man brug for en afværgedagsorden, forklarer Kåre Schelde Christensen, der er generalsekretær i Folkekirke og Religionsmøde, som stod bag oprettelsen af Kristent-Muslimsk Samtaleforum:
- Muhammedkrisen opstod fem år efter 9/11, og derfor fik vi selvfølgelig tanken ’Hvad nu hvis Danmark bliver ramt af sådan et terrorangreb?’ Derfor var det vigtigt at have opbygget relationer imellem kristne og muslimske ledere, så der ikke gik religionskrig i den og terroristerne på den måde vandt. Man ville gerne sammen kunne gå ud og afstå fra vold, og i krisesituationer er der jo ikke tid til at opdyrke relationer. Der er det vigtigt, at vi nu over ti år har dyrket relationer, så man allerede har en etableret kontakt og ved, hvem man kan ringe til, understreger Kåre Schelde Christensen.
Ytringsfrihed og radikalisering på dagsordenen
Med årene har samtalerne i Kristent-Muslimsk Samtaleforum udviklet sig, efterhånden som relationerne er blevet tættere.
- Vi startede ude på den meget brede og bløde bane, hvor vi talte om medborgerskab. Her var det i første omgang bare vigtigt, at vi kunne sidde om samme bord og tale sammen. Men efterhånden som relationen har udviklet sig, har vi pludseligt kunnet tale om emner som ytringsfrihed og radikalisering blandt unge. På lørdag er emnet helligskrifter og demokrati, så på den måde har relationen gjort, at vi nu kan tale om nogle af de mere ømme emner.
Imamer vil lære om unges uddannelse
I 2013 bad 35 imamer fra Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse Kåre Schelde Christensen om en seminardag. Et ønske, der netop er opstået gennem den relation, man har fået i Kristent-Muslimsk Samtaleforum, forklarer han:
- Når Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse beder om en seminardag, tror jeg, det skyldes, at de ser folkekirken som indgang til det danske samfund. De vil jo gerne bryde lidt af deres isolation i samfundet, og så er de meget optagede af deres unge mennesker, af hvordan de får en uddannelse og undgår kriminalitet. Der kan de selvfølgelig godt læse folkekirkens officielle status og tænker, at vi kan hjælpe dem på vej, forklarer Kåre Schelde Christensen, der deltog i seminardagen sammen med Peter Fischer-Møller, biskop over Roskilde Stift og en række lokale præster.
Biskop bevæget over samtaler
Marianne Christiansen, biskop over Haderslev stift, er blandt deltagerne, når kristne og muslimske ledere på lørdag mødes for tiende år i Kristent-Muslimsk Samtaleforum. Et forum, som Marianne Christiansen glæder sig over at være med i på grund af de gode samtaler:
- Der opstår nogle konkrete samtaler, som har bevæget mig selv og givet mig nye indsigter i, hvordan vi lever sammen, og jeg er blevet beriget med mere indsigt i en anden religion og en anden forståelse af gudsforholdet. Det har også betydet gode bekendtskaber, for eksempel med vores lokale imam her i Haderslev-området, som jeg faktisk mødte i KMS. Det bekendtskab har givet grobund for rigtig mange initiativer, blandt andet et tvær-religiøst undervisningstilbud i religionsfrihed på vores asylcentre. Og det udspringer jo af, at man kender hinanden, fortæller Marianne Christiansen.
Biskoppen tilføjer, at det også har været en stor glæde at møde hospitalsimam Naveed Baig, som hun blandt andet har talt med om sjælesorg i programmet Søstrene Bisp på DK4. Se samtalen herunder: