Fortsæt til hovedindholdet
18. oktober 2015

Kirken og kommunen arbejder tættere end nogensinde

Flere kommuner begynder at lave formelt samarbejde med kirken om blandt andet socialt arbejde. Det sker på grund af centralisering i det offentlige, siger lektor

I løbet af de senere år er det blevet mere normalt, at kommuner arbejder sammen med kirker. For eksempel ved at arrangere ældregudstjenester

Jens From Lyng

I Kolding er der ansat en ungdomspræst, der får en del af sin løn af kommunen. For ved siden af sit præstejob fungerer han som som rådgiver og samtalepartner for unge mennesker i kommunen, der har det svært. 

Sådan en situation, hvor en person er ansat af både kirken og det offentlige, er i dag ikke helt så sjældent et syn som for bare fem år siden. Det siger lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Anita Hansen Engdahl.

Ifølge hende går det nemlig godt i tråd med en udvikling gennem de senere år, hvor kommunen og kirken i højere grad er begyndt at arbejde sammen om opgaver.

SE OGSÅ: EKSEMPLER: Når kirke og kommune samarbejder

- Der har altid været et vist samarbejde, især på skole- og ældreområdet. Men i løbet af de senere år er dette arbejde blevet tættere og mere formelt. På en sådan måde, at man begynder at se lønmidler blive involveret ligesom i Kolding, siger hun. 

Samarbejde er en gevinst for begge parter

Det er der flere årsager til, mener Anita Hansen Engdahl. Kommunen har færre penge til kernevelfærden, og der kan kirkens frivillige kræfter træde til med hjælp. For det andet er skolen og ældreplejen blevet centraliseret og professionaliseret. Derfor må samarbejdet med kirken også blive mere formelt og effektivt for at følge med den udvikling.

Men den klareste årsag er, ifølge lektoren, at kommuner og provstier i dag dækker de samme områder i mange tilfælde. Sådan har det været siden kommunernes sammenlægning i 2007. Det betyder, at Kolding Provsti dækker Kolding Kommune, at Kalundborg Provsti dækker Kalundborg Kommune og så videre.

SE OGSÅ: Demensgudstjenester fremkalder erindringer

- Det gør det lettere at organisere et samarbejde og få det finasieret. Og så kommer det ofte til at ske. For det er en gevinst for økonomisk pressede kommuner og for kirken, der gerne vil ud og være synlig, der hvor folk er,” siger Anita Hansen Engdahl.

Mere kirke i det kommunale i fremtiden

Udover ungdomspræsten og tværkulturelt arbejde, er Kolding Kommune og Kolding Provsti sammen om projektet SKIK, der står for Skole Kirke i Kolding. Her er der ansat en teolog på 75 procent og en lærer på halv tid. De står for at arrangere undervisningsforløb i faget kristendom og arrangementer om tro.

SE OGSÅ: Café for kriminelle modtager fællesskabspris

Og vi kommer til at se et endnu tættere samarbejde i Kolding og andre kommuner mellem kirken og det offentlige i fremtiden, tror Anita Hansen Engdahl. Ikke mindst fordi provstierne gennem en årrække har fået mere ansvar og mere at skulle have sagt i forhold til det kirkelige arbejde.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der vil komme til at ske meget mere de kommende år. I et moderne samfund arbejder man på kryds og tværs, så det er meget naturligt. Og så er det blevet nemmere at få et samarbejde op at køre, fordi provstierne er blevet centrum for kirkelig udvikling, siger hun.