Kirke Care skaber tryghed i nattelivet
Frivillige fra kirker har siden 2013 skabt tryghed, fred og fællesskab i Hillerøds nattemiljø. Politiet anbefaler Kirke Care til resten af landet, og nu kommer det til Aarhus.
Dorthe Wolff
Er man blevet lidt for fuld på en bytur, føler sig utryg eller har man bare brug for et plaster, kan det være rart med en hjælpende hånd og et klart hoved. Derfor startede pilotprojektet Kirke Care i Hillerød i 2013, og det har vist sig at virke så godt, at det nu udvides til Aarhus.
Det er Flemming Lindeløf Rasmussen fra Folkekirkesamvirket i Aarhus, der har taget initiativet. Han siger om projektet:
- Vi præsenterer projektet nu på fredag, men vi har allerede været ude og gøre os flere erfaringer i bylivet. Og det har været utroligt positivt. Vi går jo lidt i bedene hos Natteravnene, som allerede gør et godt stykke arbejde, men det har de taget rigtig godt imod. De beretter om et stort behov, og de har derfor stillet sig til rådighed med gode råd og samarbejde.
SE OGSÅ: Videoen om gadepræsten Peder Thyssens arbejde blandt socialt udsatte i Odense
The Granny Factor
Inspirationen til Kirke Care kommer fra de engelske ”Street Pastors”, som startede op i London i 2003. Her har man opdaget en ”Granny Factor”, som sognepræst i Tilst, Lars Lindgrav Sørensen, kan genkende fra sine oplevelser på gaden:
- Der er jo altid nogle, som bliver aggressive og gerne vil puste sig op, men i det øjeblik der kommer sådan nogle gamle mennesker som os, så har det en afvæbnende effekt på omgivelserne. Vi oplever tit, at vi dæmper ting ned alene ved vores alder og fremtræden, siger Lars Lindgav Sørensen.
Praktisk hjælp og et øjebliksteologi
Unge i nattelivet kan få brug for omsorg, men også hjælp af mere praktisk karakter. Det kan dreje sig om at tilkalde forældre, ringe til en taxa eller finde tilbage til venner, hvis man er blevet væk. Nogle gange skal der måske tilkaldes en ambulance ved alkoholforgiftning, og en enkelt gang har Lars Lindgrav Sørensen været med til at hjælpe en ung op på Kirkens Korshærs nattjeneste.
Det kirkelige rygmærke hjælper med at skabe tillid, fortæller Lars Lindgrav Sørensen:
- Vi har jakker på med Kirke Cares navn, og det reagerer de unge hurtigt på, for det giver anledning til gode samtaler. Jeg kalder det for et øjebliksteologi. Nogle gange får man en snak om dengang, mormor døde eller om man tror eller ikke tror. Navnet fremkalder faktisk mange reaktioner, fordi vi signalerer, at vi står til rådighed og har tid.
LÆS OGSÅ: Kirken rykker på festival
Politiet anbefaler
I opstartsbyen Hillerød anbefaler Nordsjællands Politi andre kommuner at følge efter:
- Kirke Care er tryghedsskabende, for nogle gange er der på gaden mangel på ansvarsfulde voksne, som kan tænke klart. Nordsjællands Politi ser gerne, at Kirke Care bliver udbredt til andre politikredse og har lavet en anbefaling, folkene fra Kirke Care kan tage med, når de (…) er ude i andre sogne eller kommuner for at fortælle om Kirke Care. Der er ingen tvivl om, at hvis ikke Kirke Care er på gaden, ville vi få flere sager. De tager luften ud af mange konflikter, så de ikke når at blive til sager, fortæller Christian Have fra Nordsjællands Politi til Kirke Cares hjemmeside.
Om Kirke Care
- Kirke Care er et tværkirkeligt, diakonalt initiativ, der skal skabe tryghedsskabende nærvær i byernes natteliv.
- Kirke Care arbejder tæt sammen med lokale myndigheder (herunder kommune og politi) forretningsdrivende, foreninger og andre frivillige (herunder Natteravnene). Kirke Care vil samarbejde med alle religiøse og ikke-religiøse, som ønsker at fremme tryghed, fred og fællesskab i byen.
- Kirke Care er startet som pilotprojekt i Hillerød men med mulighed for spredning til flere dele af landet.
- I 2015 tildelte Den Folkekirkelige Udviklingsfond 100.000 kroner til Kirke Cares arbejde med at videreudvikle projektet, så det kan bredes til hele landet.
- For at blive Kirke Care frivillig skal man have været tilknyttet en kirke det seneste år, ville bruge en aften/nat om måneden i bylivet og kunne afsætte fire dage og tre aftener til undervisning. Læs mere om kravene til at blive frivillig.
- På fredag den 16. september præsenteres Kirke Care Aarhus på byens Bispetorv kl. 15-17, hvor alle er velkomne. Læs invitationen her.
Du kan læse mere om Kirke Care på hjemmesiden.