I kirken kan børn tale om skilsmisse
En lille gruppe børn mødes hver anden uge i Egeris Kirkes sognehus. Her afholder Birgitte Kjær, der er præst i Egeris, nemlig samtalegrupper for børn, der alle har det til fælles, at deres forældre er blevet skilt.
Helene Overgaard Krüger
Der er saftevand, kiks og udskåret frugt, hver gang børnene og Birgitte Kjær mødes. Sognehuset er blevet et trygt rum for børnene i samtalegruppen, og her kan de tale frit om skilsmissen og de følelser, de skal tackle i den forbindelse. Uanset om forældrene lige er blevet skilt, eller det er flere år siden, har børnene brug for at tale om det. De kan have mistet kontakten til den anden forælder, fået papsøskende eller følt sig splittet mellem mor og far.
Positivt fokus
Kathrine på 11 år var med i en samtalegruppe for et år siden. For hendes mor, Franciska, var gruppen en stor hjælp for Kathrine:
- I gruppen skulle Kathrine ikke tænke på at veje sine ord for ikke at gøre sin far eller mig ked af det. Det frirum havde hun brug for, og det kunne vi ikke selv give hende, mener Franciska.
Kathrine selv var også glad for at gå i samtalegruppen. Hun føler, at hun der fik hjælp til at tænke på forældrenes brud på en anden måde:
- Lige da mine forældre blev skilt, var jeg meget ked af det og savnede min far, men så snakkede vi om, at jeg snart skulle besøge ham. Min far var jo ikke fuldstændigt væk, selv om det nogle gange godt kunne føles sådan, fortæller Kathrine.
På den måde blev Kathrine opmærksom på, at hun faktisk stadig ser sin far rigtigt tit, fordi han bor i nabobyen. Men børnene i samtalegruppen laver også andet end at snakke. For eksempel tegner de:
- Vi skulle tegne, hvordan der var hjemme hos både mor og far, og så kom jeg til at tænke på alle de gode ting, forklarer Kathrine, der tegnede tv-hygge hos mor og grill på terrassen hos far.
LÆS OGSÅ: Skilsmisse er også en sorg
Hjælp for forældrene
Kathrine kom med i gruppen, da Birgitte Kjær til et arrangement i kirken spurgte Kathrines mor, om det ikke kunne være noget for hendes datter. Efter en del opsøgende arbejde er Birgitte Kjær nu nået dertil, at forældre selv ringer til hende og spørger til tilbuddet. Behovet er stort nok til, at Birgitte Kjær nu har startet sin tredje samtalegruppe for skilsmissebørn.
- Børn er bundloyale over for deres forældre. De går meget langt for at gøre alle glade, og får derfor ofte ikke fortalt deres forældre, hvordan de egentlig har det, fortæller Birgitte Kjær, der gennem øvelser giver børnene en mulighed for at se deres egen situation udefra. For eksempel leger børnene børnepanel, hvor de skal give svar på fiktive børns problemer – de samme problemer, som de måske selv står med.
- Resultatet er ikke kun børn, der nemmere kommer overens med forældrenes skilsmisse, men også lettede forældre, der kan se, at gruppen gør en forskel for deres børn.
Det kan Franciska bekræfte:
- Kathrine er blevet bevidst om, at skilsmissen er en del af hendes liv, men at den ikke skal fylde mere end højst nødvendigt, forklarer Franciska.
40 procent af alle børn i Danmark, oplever i løbet af deres barndom, at deres forældre bliver skilt. Selv om det er så almindeligt, er det stadig en stor sorg for det enkelte barn, og det er der de senere år kommet mere opmærksomhed på. Udover Egeris Kirke tilbyder også Sulsted og Haslev kirker og Nørrelandskirken i Holstebro samtalegrupper for skilsmissebørn, mens Hasseris kirke i Aalborg har en sorggruppe, der også er for børn, hvis forældre er blevet skilt.