Første digitale valg i kirken
Når de cirka 450 stemmeberettigede i Lolland-Falster Stift i år skal vælge en ny biskop, foregår det digitalt for første gang i folkekirken.
Marianne Luna Røndal
Computer og NemID erstatter blyant og postvæsen, når valget om Lolland-Falsters nye biskop foregår fra 25. april. I stedet for at sende en stemmeseddel med posten, skal de cirka 450 stemmeberettigede stemme over internettet på et velprøvet og sikkert valgsystem.
LÆS MERE: Bispevalg i Lolland-Falsters Stift
Digitalt valg sparer tid og penge
Valget bliver digitalt, både fordi det er nemmere og sparer ressourcer. Det forklarer stiftskontorchef i Lolland-Falsters Stift, Carsten Kruse.
- Det giver god mening at digitalisere for at spare ressourcer. Samtidig er postgangen meget uregelmæssig. Hvis vi skal nå det med brev, er vi tvunget til at bruge de dyre forsendelser, siger Carsten Kruse.
Han har regnet sig frem til, at portoudgiften alene ville have beløbet sig til 60.000 kr., og samtidig ville der gå mange mandetimer med at pakke brevene til de omkring 450 stemmeberettigede i stiftet.
LÆS MERE: Bispevalg i Lolland-Falsters stift er udskrevet
Færre ugyldige stemmer
Udover Post Nords dyre og uregelmæssige udlevering af post, er der også andre årsager til, at Lolland-Falsters Stift skifter over til digitalt valg.
- Når det bliver gennemført digitalt, kan man stort set ikke afgive en ugyldig stemme. Der er to valgmuligheder: Du kan stemme på en kandidat eller du kan stemme blankt, siger Carsten Kruse.
En traditionel stemmeseddel er ugyldig, hvis der er flere krydser på den. Samtidig er en brevstemme ugyldig, hvis der er flere stemmesedler i samme kuvert.
Sådan foregår det digitale valg
Valget foregår ved, at de stemmeberettigede får et brev i deres e-boks med et link til valgsystemet. I valgsystemet logger de ind med NemID, hvor de kan se kandidaterne. Herfra kan de vælge en kandidat eller stemme blankt og skal til sidst godkende valget.
Er man undtaget fra at modtage digital post, får man et brev om, at man kan møde op på Stiftsadministrationen i Lolland-Falster og stemme.
Hvis man ikke er undtaget fra at modtage digital post, men for eksempel har problemer med sin computer, er der også en løsning.
- Vi vil tilbyde alle, at de kan komme fysisk ind på Stiftsadministrationen og stemme digitalt, siger Carsten Kruse.
Sikkerheden er der styr på. Det valgsystem, som Lolland-Falsters Stift bruger, er anvendt mange steder verden over.
Glade for at prøve digitalt valg
I Stiftet ser man frem til det digitale valg.
- Vi er glade for, at vi får lov at prøve digitalt valg og være pilotprojekt. Samtidig gør det optællingen lynhurtig, når valget er digitalt, siger Carsten Kruse.
Efter valget evaluerer Lolland-Falsters Stift projektet blandt andet for at undersøge, om stemmeprocenten er forandret, og hvor mange penge der er sparet.