Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder
Nyheder

Flere danskere finder vej til kirkens sorggrupper

Fokus på sorggrupper fører til større efterspørgsel af kirkens tilbud, men det er færre mænd end kvinder, der melder sig til en sorggruppe

Vi nærmer os Allehelgen, hvor kirken mindes de døde. Men det er ikke kun en gang om året, vi tænker på dem, der er gået bort. Mange, der har mistet en pårørende oplever sorg og savn i en sådan grad, at det kan være gavnligt at tale med andre om det.

I 2013 startede projektet Sorggrupper i Folkekirken, der har som mål at forbedre og udbrede sorgarbejdet i Danmark. Det har blandt andet resulteret i hjemmesiden sorggrupperikirken.dk, der gør det lettere for efterladte at finde en sorggruppe.

Flere sorggrupper dukker frem

Med projektet er der skabt større fokus på sorggrupper, og det har ført til en stigende efterspørgsel af kirkens tilbud blandt sorgramte danskere. Webredaktør og konsulent for Sorggrupper i folkekirken Christian Riis Kistrup fortæller:

- Udviklingen er, at der oprettes flere og flere sorggrupper landet over, efterhånden som der kommer mere og mere fokus på tilbuddene og efterspørgslen, ikke mindst gennem medierne.

Der er i øjeblikket over 100 folkekirkelige sorggrupper i Danmark, og man forventer at tallet vil stige. Lige nu afholder man informations- og supervisionskurser i alle landets stifter, og Projektleder for Sorggrupper i folkekirken og hospitalspræst Christian Busch forventer, at det vil afføde flere sorggrupper:

- Ved vores kurser er der altid deltagere, der står på spring til at oprette sorggrupper.

Ikke et behandlingstilbud

Sorggrupper i folkekirken er ikke et terapi- eller behandlingstilbud, men en mulighed for at dele sorgen med andre. Styregruppeformand for projektet Line Bjørn Hansen udtaler:

- I en sorggruppe behøver man ikke snakke hele tiden. For nogle kan det faktisk give en stor ro, at man i stedet kan lytte til andre og måske låne deres ord. Samværet i gruppen kan også være med til at aftabuisere og legalisere tanker og følelser, som det kan være svært at dele med ens pårørende

Mændene mangler

Langt færre mænd end kvinder finder vej til sorggrupper i kirken. Det viser ny rapport som Sorggrupper i folkekirken står bag. Det er ikke noget særligt for sorggrupper i kirkeligt regi, men skal ses som en generel tendens. Ifølge Christian Busch kan det virke truende for nogle mænd at tage del i et sorggruppemøde. Det kan skyldes forventninger eller fordomme, der ikke stemmer overens med virkeligheden:

- Nogle mænd har en forventning om, at mødet først slutter, når kleenex er fundet frem, og man har krænget alle følelser ud, siger Christian Busch.

Erfaringer med sorggrupper viser, at også mænd får noget positivt ud af at deltage. Det er derfor relevant at undersøge, hvordan sorggrupper bliver et tilbud, der også henvender sig til mænd, skriver de i rapporten "Når sorgen bæres sammen".

Find en sorggruppe i nærheden af dig her

Som medlem af folkekirken kan du også altid opsøge en præst og bede om en samtale. Find din lokale præst her

Besøg Sorggrupper i folkekirkens hjemmeside her

Læs også mere om sorggrupper her

Læs også:

Sorggrupper i kirken styrkes

Af Sara From Lyng