Fortsæt til hovedindholdet
14. marts 2017

Dåbsbarnet får hjemmestrikket klud

En gave fra kirken til dåbsbarnet. Landet over mødes strikkeglade for at strikke dåbsklude med kristne symboler. 

Dåbsklude på døbefont dåb folkekirken

Masker med mening. Sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorenzen fik idéen til dåbskludene, der nu bliver strikket i mere end 50 sogne som en gave fra menigheden til dåbsbarnet. Foto: Ann Maj Lorenzen

Marianne Luna Røndal

”I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn”. Når præsten under dåben har øst vand på dåbsbarnets hoved tre gange, bliver vandet de fleste steder tørret af med en papirserviet. Men i flere og flere sogne bliver papirservietten erstattet af noget mere vedvarende: Håndstrikkede dåbsklude med kristne symboler. Dåbskluden er en gave til dåbsbarnet, og bliver strikket af frivillige.

LÆS MERE: 'Mine børns dåb giver tryghed'

Over 50 sogne strikker nu dåbsklude

Idéen til dåbskludene fik sogne- og hospicepræst på Djursland, Ann Maj Lorenzen, en oktoberdag i 2016.

- Jeg vågnede bare med idéen. På et tidspunkt havde jeg ærgret mig over de papirservietter, man bruger i kirken, og jeg havde lagt mærke, til at det var populært at strikke karklude, siger hun.

Efter en snak med en kollega blev de enige om at gå i gang.

Nu mødes strikkeglade kvinder i over 50 sogne og strikker dåbsklude med kristne symboler. Ann Maj Lorenzen har tegnet 12 forskellige mønstre med alt fra Luther-rosen til et kors, som man kan strikke efter. Hun lægger også op til, at man kan lave sit eget mønster, fx af en detalje fra sin sognekirke.

- Men en dåbsklud er kun en dåbsklud, hvis der er kristne symboler på den, fastslår hun.

LÆS MERE: Dåbens symboler

En betydningsfuld, lille klud

Ann Maj Lorenzen er overrasket over, hvor godt dåbskludene er blevet taget imod.

- Dåben er en meget intens handling, der griber familien, som står omkring døbefonten med den lille. Derfor er det noget helt særligt at noget med hjem, som har været i brug under ritualet. At det er en kvinde fra menigheden, for eksempel dåbsbarnets mormor, der har strikket dåbskluden, har også betydning, siger hun.

Dåbskludene giver både mening for dåbsforældrene og de kvinder, der strikker dem.

- Af en eller anden grund er den lille klud blevet betydningsfuld. De damer, der strikker dem, de synes det er vigtigt, at de får lov at bidrage til noget, der foregår i kirken. Det er et overskueligt projekt, som alle kan deltage i, siger Ann Maj Lorenzen.

Til brug på hospitaler har Ann Maj Lorenzen lavet et mønster til en lille klud. Den kan bruges til nøddåb og efterfølgende gives til forældrene som en påmindelse om, at barnet er døbt, og hvilken betydning dåben har. Hun håber, det kan give håb og trøst i en meget svær situation.

LÆS MERE: 'Dåben er et ansvar, jeg tager på mig'

Dåbskludene kan starte samtaler

Det er særligt ældre kvinder i sognene, der mødes for at strikke dåbskludene, men det er åbent for alle, der har lyst.

Ann Maj Lorenzen lægger op til, at de frivillige strikkere kan tale om de symboler, de strikker, om traditioner og om hvad dåben betyder for dem. Dåbskludene kan derfor også være med til at starte samtalen om de større emner.

Dåbsklude

Vil du også strikke dåbsklude? Se mere på Facebookgruppen 'Vi Strikker Dåbsklude' og på Facebooksiden 'Dåbskluden'.

Vil du have fat i Ann Maj Lorenzens mønstre på dåbsklude, kan du finde kontaktinformation på hende her.