34 blev døbt ved drop in-dåb
Fredag åbnede Kristkirken på Vesterbro dørene til drop in-dåb. Den ældste var 81 og den yngste et år gammel. Ib fra Hvidovre har vidst, han ville døbes siden 1984.
Ellen Aagaard Petersen
Det var ikke et pludseligt indfald, der fik Ib til at tage tidligt fri fra jobbet som industrilakerer for at tage bussen fra Hvidovre til drop in-dåb på Vesterbro. Han ved endda præcist, hvor længe han har ønsket sig at blive døbt:
- Siden 1984 da jeg blev gift. Da vi stod der i kirken, vidste jeg, at jeg gerne ville døbes.
Hans far havde meget imod kirken. Ib ved ikke hvorfor, men det kom aldrig på tale for ham og hans søskende at blive døbt eller konfirmeret.
LÆS MERE: Drop direkte ind fra gaden og bliv døbt
Virkede uoverkommeligt
Da Ib blev gift i 1984, var han en voksen mand. Alligevel kom der til at gå mange år, før hans ønske om at blive døbt blev til virkelighed:
- Det virkede så uoverkommeligt at skulle døbes en søndag i en fyldt kirke, forklarer han.
Men da Ibs kone faldt over en artikel om drop in-dåb og sendte den til ham, var beslutningen ikke svær at tage.
Dåben var en fin oplevelse, fortæller Ib, da han venter på at få sin dåbsattest. Her kan Ib også vælge en blandt de mange udgaver af Bibelen, som er lagt frem som gave fra kirken.
- Jeg tror på Gud og jeg har læst meget i Bibelen. Og nu kan jeg blive begravet i kirken og komme til at ligge ved siden af min kone til den tid. Kirken kunne godt blive bedre til at fortælle, at man kan blive døbt på denne her måde, mener han.
LÆS MERE: Døbt som 58-årig
Blufærdighed og konflikter kan stå i vejen for dåb
Birgitte Kvist Poulsen er enig med Ib. Hun er ledende sognepræst på Vesterbro, som tæller syv kirker og 13 præster. Hele initiativet til drop in-dåben udspringer af et ønske om at gøre opmærksom på, at man kan blive døbt hele livet og at det ikke behøver koste en formue i dåbsfest. Hun har talt med de fleste af dagens dåbssøgende, og andre præster har talt med resten.
- Dåbssamtalerne har afdækket, at der går mange følelser og refleksioner forud for beslutningen om at blive døbt. Det er mennesker, som er ramt af den kristne tro og det kristne budskab, siger Birgitte Kvist Poulsen.
Det kan være blufærdighed eller familiekonflikter, der har stået i vejen for at beslutte sig for dåben. Sognepræsten har oplevet en god ydmyghed over for ritualet og mange har sagt: 'Endelig, nu kom der en anledning til at få det gjort'.
- De voksne har tænkt over det i mange år. Det er børn af 60’erne og 70’erne, som selv skulle bestemme det, når de blev større. Eller de ældste, hvis forældre af politiske grunde havde modstand mod kirken, for eksempel fordi de var kommunister, siger Birgitte Kvist Poulsen.
LÆS MERE: Døbt lige før konfirmationen
Dåbsoplæring varer hele livet
Den korte samtale før dåben måtte fredag i Kristkirken gøre det ud for den dåbsoplæring, der ellers er krav om som forberedelse til voksendåb.
- Dåbsoplæring er noget, som varer hele livet og præster er frit stillet til, hvordan de vil tilrettelægge dåbsoplæringen. Så dette her er en måde at gøre det på, forklarer Birgitte Kvist Poulsen.
Var der kommet en, som viste sig ikke at have noget forhold til den kristne tro, ville hun have aftalt flere samtaler før en dåb, men det blev ikke tilfældet:
- Dåben er jo et sakramente, altså Guds handling. Det må vi have tillid til og til de mennesker, som kommer med et stærkt ønske om at blive døbt.
FAKTA
- Vesterbro sogn afholdt drop in-dåb fredag den 8. september 2017 fra kl. 15-20
- 34 blev døbt, heraf 15 mænd og 19 kvinder
- 15 var over 18 år
- For at blive døbt skulle man medbringe billedlegitimation og CPR-nummer og først tale med en præst
- Man skulle have en forælder med, hvis man var under 18 år
- Fem af Vesterbro sogns 13 præster var til stede for at holde dåbssamtaler og døbe de fremmødte
- Første søndag i advent, den 3. december, holder Vesterbro sogn igen drop in-dåb, denne gang i Elisaskirken