Når en militær enhed bliver udsendt, rejser der altid en feltpræst med. Det gælder både i hæren, søværnet og flyvevåbnet. Der er i alt 95 præster tilknyttet hæren, søværnet og flyvevåbnet.
Feltpræster arbejder ikke altid med kugler flyvende om ørene i verdens brændpunkter. De fungerer også som vigtige samtalepartnere for soldater og deres pårørende både før og efter udsendelse.
I felten
Når feltpræsten er udsendt, afholder han eller hun blandt andet gudstjeneste, tilbyder samtaler og sjælesorg, arrangerer foredrag, festligholder højtider og lignende, som fremmer det sociale liv i lejren.
Derudover støtter feltpræsten hærens myndigheder ved overbringelse af dødsbudskab, kistemodtagelse samt militær begravelse.
Ligesom læger og sygeplejersker er feltpræster non-kombattante. De deltager derfor ikke i kamp, og de har ret til at bære Røde Kors-armbind.
Du kan læse mere om feltpræstens arbejde i Danmark og på internationale missioner ved at klikke her.
Billedserie: Feltpræsten på arbejde
Klædt på til opgaven
Alle feltpræster er ansat i folkekirken og gennemgår en grunduddannelse i blandt andet militær sjælesorg, humanitær folkeret og militære færdigheder som førstehjælp, kortlære og signaltjeneste, inden de rejser.
Vidste du at:
- Feltpræsten bærer uniform, men er uden for militær rang og derfor ligemand med både menige og øverstbefalende?
- Feltpræsten har ret til at bære håndvåben, som må bruges i selvforsvar?
- Feltpræsten kan hjælpe soldaterne med at udfylde "Min sidste vilje - Hvis jeg falder i forsvarets tjeneste"?